Message from the Architect


The building is designed on the site of a former Neo-renaissance structure and makes partial use of its original position facing the street. It therefore retains a certain irregularity in the street line, which can be regarded as characteristic (typical) for this location. This marked “step back”—one part two-storey and one part six-storey—creates a markedly different mass to the neighbouring apartment buildings, suppressing the effect of uniting masses. We wanted to achieve a calm effect with the building, without markedly segmented facades and through a combination of different materials.

The basic and essential element of the building are the uniform windows arranged in a checkerboard pattern, giving the building a distinct and memorable character.

The decision to retain and integrate the plane tree was important and fundamental for the overall concept. Following consultations with the drafter of an expert report, the retention of the plane tree is very realistic and appropriate, as the tree is a vital type with leathery leaves increasing the environment’s humidity through evaporation and also reducing the temperature in the surrounding area. Last but not least, the most important thing for a residential building is the layout of the apartments. We always try—and that was the case here as well—to comply with several essentially simple rules that verify the ability of a proposed layout to be furnished naturally, without this causing problems to a future owner.

Ing. arch. JAN ŠESTÁK